Девин

СПА центърът на Родопите

Девин е известен лечебен и почивен курорт. В древността местността е била обитавана от тракийското племе беси, а по-късно от римляните. Най-ранните открити следи от живот край Девин са от бронзовата епоха. В местността „Потреба“ има руини от тракийско селище и светилище. Трако-римско селище край града е съществувало през 4 век. Проучено е още едно селище с два некропола от 11 и 14 век. При нашествието на османлиите през 14 век, крепостта в местността „Кавурското кале“ (позната още под имената „Саята“ и „Бабин град“), на 5 километра западно от Девин, бива превзета от Ибрахим паша през 1372 година. По-късно Девин става център на „Дьовленската каза“, в която влизат 26 села с общо население 26 810 души към 1912 г. До 1934 г. се е наричал Дьовлен.

***

В Девин има няколко минерални извора с температура 37-44 С. Водата е чиста, безцветна, вкусна, няма мирис, със средна концентрация на минерали и съдържа натриеви хидрокарбонати и малки количества флуор.

Лечебните качества на девинските минерални извори се дължат на средната им минерализация, слабата киселинност и високата температура. Условията в Девин са подходящи за лечение на много болести в сферата на сърдечно-съдовата система и нарушения на нервната система. Лекува и опорно-двигателния апарат, заболявания на нервната система, сърдечно-съдови заболявания, кожни проблеми, заболявания на половата система, стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни пътища, диабет, подагра, затлъстяване.

Топлите минерални извори са в основата на местната икономика – бутилиране и лечение чрез нея. В града има два открити басейна с топла минерална вода – в центъра и местността „Струилица“. От нея тръгва 2 км екопътека с маршрути до местностите „Лъката“ и „Калето“. До тях се стига по дървени мостчета над реката, като под сенките на дърветата – в опасаното от скали корито, се вижда всяка рибка и цвете.

Девин се слави и с четири модерни СПА-центъра, които предлагат всички процедури за водолечение, козметика и масаж, познати в България. И в трите центъра – всички предлагащи по над 40 процедури, или се извършват, или са под контрола на лекари-специалисти. Още 4 хотела в Девин са довели минерална вода до базите си  – за релакс, сауни, джакузита и други екстри.

Най-голямата атракция е разбира се термален аквапарк „Персенк“, който привлича през лятото малки и големи за водни приключения.

Освен класическите 10 хотела, в Девин има още 48 малки семейни хотелчета и квартири за настаняване. Общата легловата база на Девин е над 2500.

Минералната вода

Минералната вода в Девин се извлича от 700 метра дълбочина при 44 градуса преди да се стабилизира и бутилира. Дебитът на извора е 15 л. в секунда.

Минералната вода с бутилки от 330 мл. до 19 литра с тази марка държи над 30% от пазара на води в България.

Вода добита в Девин пият в Германия, Русия, Малта, Кипър и Англия,  Македония и Румъния. Освен натурална минерална вода, тя има газирана разновидност и изворна. Изворната вода е планинска и е с повърхностен добив. От Девин е 90% от целия пазар на изворна вода в България и е единствената с национално разпространение.

Във фабриката в родопския град се произвеждат и газирани напитки под марката „Евърдринк“. Напитките с концентрати от оранжада, горски плодове, лимонада и ябълка са газирани и са в опаковки от 0,5 л. и от 2 литра. Новост са натуралните студени чайове с вкус на праскова и лимон, които са негазирани.

С марката “ Fitness“ има две спортни напитки на „Девин“АД. Те са комбинирани с витамини и минерали, които помагат при преумора и натоварване и повишават физическата издръжливост.

Беденски минерални бани

Намират се на 12 км от Девин по пътя за Пампорово. Минералната вода е гореща 76 градуса. Слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатнонатриева – силициева, флуорна, с леко кисела реакция поради съдържание на известно количество въглероден двуокис в нея.

Минералната вода помага за лечение на заболявания на храносмилателната система, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

Чрез изцяло нов тръбопровод лечебната вода от извора е отведена до хотелите в Девин.

***

В района на Девин има много рибарници с прясна риба – американска и балканска пъстърва.

Триградско ждрело с пещерата Дяволското гърло

Величественият каньон, прорязан от река Триградска, се намира на 2 км преди с. Триград и на 50 км от Пампорово. Със своите скали – високи до 250 м, Триградското ждрело е истинска атракция за алпинистите. В ждрелото има близо 200 пещери, някои от които благоустроени, като най-известната е Дяволското гърло. В пещерата могат да се видят 18 водопада, най-големия от които падащ в „Бучащата зала“ на пещерата е висок 42 м. За да се излезе, трябва да се качат стъпала колкото 20-етажна сграда. Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове правят достъпен за всеки суровия подземен свят на „Дяволското гърло“. Билет за възрастни е 4 лева. Децата до 7 г. влизат безплатно, а от 7 до 16  г.  – срещу 2 лв. билет.

Край пещерата атракции за 140 – метров „Тролей на Тарзан“ и преходи с лодки по река Триградска, който започва от изхода на „Дяволското гърло“ и свършва 78 метра навътре в пещерата. Доста повече смелост изисква посещение в екстремната Харамийска пещера над селото, където ви завежда местен спелеолог срещу 15 лв. на човек.

Природни забележителности „Слона“ и „Момата“

Природна забележителност „Слона“ се намира на брега на река Въча, сред Родопите, на 4 км от град Девин, близко до село Настан. Представлява скално образувание, поразително наподобаващо слон. Скалата завършва с твърд каменен стълб, приличащ на хобот на слон. Получената дупка е с размери около 3 метра на 3 метра и вероятно някога е била вход на пещера. Цялата местност е карстова и има множество дупки и пещери.

Природна забележителност „Момата“ е скално образувание на 18 км от град Девин и на около 1 км от Широка лъка. То представлява красива скала, висока 6 метра. Гледана отдалеч, тя наподобява стройна девойка, държаща хурка в ръка. Образуването на момата е свързано с ерозията на скалите и действието на външните земни сили.

Защитена местност „Чаирите“

Разположена е в Западните Родопи, на около 1600 метра надморска височина, и на 20 км разстояние от село Триград. В местността са 7-те езера, запазени от епохата на кватернера. Езерата са изключително красиви, с кристално чиста вода, в която вирее планинска пъстърва. Обградени са от над 2000 дка ливади, откъдето идва и името им. Едно от езерата, обвито в мъгли и изпарения, заобиколено от дървета с причудливи форми, се нарича Магическото езеро.

Наблизо се намира и феномена „Пияната гора“. Тя е получила атрактивното име от местните и няма алюзия с романа на Джерълд Даръл със същото заглавие. В нея дърветата не изглеждат нормално. Всички са наклонени в различни посоки, много са наполовина изкоренени, няма и един вертикален склон. Свлачищните процеси в тази част са много бързи и горният земен слой постоянно се измества и е довело да изкривяване на дърветата, които се мъчат да стигнат вертикалното си положение.

Музей на мечката и Триград


Уникалният за България музей се намира между село Триград и пещерата „Дяволското гърло“. Музеят запознава в детайли с живота на най-силното и голямо животно в родопските гори. От специално табло могат да се чуят всички нюанси на мечешки „говор“: как реве, когато е разярена, когато търси малките си, когато е гладна и т.н. Сбирката учи още как да не се държим като плячка и как да избегнем конфликт с мечка чрез табла. В него има изложени макети на животното. Музеят е създаден по проект за 180 хил.евро за защита на кафявата мечка по програма ФАР-ТГС, в който участват еко организации от България и Гърция. Родопите са избрани като мястото, където са се запазили най-големите естествени местообитания на кафявата мечка в Европа.

Други атракции също привличат туристи в района. Край Триград има конна база с над 20 елитни коне, с които се предлагат от едночасови до многодневни преходи по маршрути около селото. Всички екстри, наред с обучение от инструктор, разходка с каручка и многодневни походи през Западните и Централни Родопи могат да си поръчат туристите. Пътешествията включват обиколки до Ягодинската пещера, Чаирските езера и други.

В района има 3 защитени местности и 2 резервата. Атракция са наблюденията от „Виа Ферата“ /железния път/ на рядката птица скалолазка. Триград има и ботаническа градина със 17 ендемитни растения. Всичките екстри, наред с обучение от инструктор, разходка с каручка и многодневни походи през Западните и Централни Родопи могат да си поръчат туристите от фермера Мирослав Узунов. Пътешествията включват обиколки до Ягодинската пещера, Чаирските езера и други.

Селото предлага преходи с джипове и мотори, както и над 250 легла за туристите.

Освен с пещерите, Триград стана известно и с провеждащите се през лятото „Орфически мистерии“. Според легендата, Орфей минал през „Дяволското гърло“ на път за Ада, за да търси любимата си Евридика. Превърнало се в туристическа атракция „пътуването“ към пещерата е най-атрактивния момент от мистериите. Докато бъдат „потопени“ в Орфическото тайнство, всички присъстват на пресъздаването на различни езически и християнски ритуали. Звънът и страховитите маски на кукерите, хващането на „жив“ огън“ и жертвоприношението умилостивяват езическите сили. Който желае – бележи челото си с кръвта от жертвеното животно, останалите пият вино от общ съд. Нестинари допълват тайнството.

Село Гьоврен

За съхранение на биоразнообразието в землището на с.Гьоврен е създаден природен резерват “Казаните”с площ от 161 ха. Резерватът обхваща изключително стръмни терени, с наклон от 36 до 45 градуса, северозападно до североизточно изложение и надморска височина 950-1500м. Насажденията са предимно от бяла ела, бял и черен бор, смърч и тук там бук, на възраст от 80 до 100 г. Резерватът се обитава от сърни, диви кози, глухари и диви прасета. Стръмните скали в местностите около селото са подходящи за скално катерене, съществуват благоприятни условия за делтапланеризъм, а наличието на голям брой пещери – част от които са благоустроени, а други не, е предпоставка за развитието на спелеотуризма.

Пещерата на мечките

Намира се на 30 км от Девин. До нея се пътува с високопроходим автомобил, след което за 15 минути се изкачвате по тясна пътека. Пещерата е дълга 105 метра и е била убежище на пещерна мечка, живяла преди 14 хиляди години. В пещерата са открити множество останки от пещерна мечка, част от които могат да се видят и сега., Там са намерени и единствените по нашите земи открити останки от пещерен леопард. В днешно време пещерата се посещава от кафява мечка през зимата. Цената за тура за група от 4 души, включваща и пикник, е 90 лв.

Наблюдение на мечките в естествената им среда от специални укрития предлагат от „Ловно-рибарско дружество“ – Девин. Местните са направили две укрития – при река Чаирска и край Върбово. Около тях са засадени плодни дръвчета, които да привличат мечките. До укритията се стига с автомобил за около 45 минути – 1 час. Цената на подобен адреналин за 4 души е 100 лв. От тях наскоро няколко групи туристи видели мечка как хрупа просо от хранилка, на 20 метра от укритието. Освен мечки, могат да се видят диви свине, благородни елени, сърни и останалата фауна и флора на този край. От дружеството предлагат и пешеходни преходи за наблюдение на кафява мечка и други диви животни и птици. Преходите са от 2 до 4 часа. Движението се извършва по добре оформени пътеки. По време на прехода могат да се видят мечки, диви кози, сърни, благородни елени, вълци, лисици, а от птиците скален орел, сокол скитник, глухар, лещарка, сокерица, белогръб кълвач и др. Цената на такъв преход е 90 лева за група от 4 души.

Силивряк

Красивото цвете силивряк, наричано в Родопите безсмъртниче и магическото цвете на Орфей, може да се види отблизо по поречието на река Девинска. Виолетовите фуниевидни цветове впечатляват всеки, който ги види с нежността си. С него древните легенди свързват божествената напитка амброзия и дълголетието. Намира се още и в района на Триград. Защитено е от Червената книга и е в червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Река Девинска, където се среща цветето е живописно ждрело с характерен ландшафт и забележителни скални форми и образувания, находища на редки и защитени растителни и животински  видове. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра. По нея минава екопътека „Струилица – Калето – Лъката”, която е изключително атрактивна и включва метални мостове, стълби и места за отдих. В защитената местност е обособена зона за риболовен туризъм с дължина 3 км. В местността „Калето” се намират развалините на стара българска крепост от 6-8 век, а в месността „Лъката” е установено средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална закрила.

Екопътеката минава над самата река чрез мостове. Всъщност самата пътека е в ловен резерват. С просто око може да се види балканска пъстърва, раци. По трасето има множество беседки с възможност за печене на месо и риба. Началото й тръгва от откритите плувни басейни с минерална вода в местността „Струилица”.

Ловно стопанство „Извора“

Държавното ловно стопанство „Извора“ заема обща площ от 9.370 хектара и на няколко километра северно от Девин. Теренът му е типично планински и на определени места е силно пресечен.

В „Извора“ се ловува на благороден елен, дива свиня, муфлон, дива коза, кафява мечка, сръндак, хищници. Тук е отстрелян най-ценния екеземпляр от дива коза досега, с рекордните 132 точки по скалата за оценка на трофеи. Стопанството „Извора“ разполага с два ловни дома с механа и столова.

Река Въча и язовирите

Въча е втората по големина река, извираща от Родопите, след Арда. Образува се при сливането на Широколъшка и Буйновска река. Общата дължина на реката е около 105 км.


По нейното течение са изградени три от най-живописните български язовири – „Цанков камък“, „Въча“ и „Кричим“, два от които са на територията на община Девин. Реката „прорязва“ Родопите, образувайки дълбока и живописна долина, където са построени двата язовира.


Яз. „Въча“ е един от най-големите язовири в България и най-големият по поречието на река Въча. За любителите на природата гледката, която се открива към него от връх Св. Илия е неповторима – вижда се 90 % от размерът му. Язовирът е дълъг над 30 км и е един от най-дълбоките. Предназначението му освен за енергопроизводство и за напояване е и за осигуряване на питейна вода за част от Пловдивска област. Във водите му плуват – бабушка, бял амур, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал, скобар, сом, уклей, червеноперка, шаран, щука, което привлича много запалени рибари.
Стената на новия яз. „Цанков камък“ се слави като най-модерната в Европа. Тя е бетонна, дъгова, с двойна кривина. Проектирана е с централен преливник в тялото на стената, оборудван със сегментни затвори. Язовирното езеро е с дължина около 15 км, като опашката му достига до гр. Девин.

2 Comments

 1. Здравейте!
  Статията Ви е много добре поднесена и богата на интересна и полезна информация!

  Бихте ли споделили от коя година са данните за легловата база и броя места за настаняване?
  Бихте ли споменали още, кои са 3-те модерни СПА (и по-скоро балнео) хотела в града? Би било от полза за хора с проблеми, пък и за туристи, търсещи отдих. 🙂

  Благодаря Ви предварително!
  Поздрави,
  Ани Донева

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*