Пампорово

Курортът без лавини

Родопа планина е известна с меките си гънки, заради които тук няма лавини. Пампорово има тази привилегия да бъде в Родопите, а неговите гости имат още едно голямо преимущество – тук доказано повечето от дните в годината са слънчеви.  Пампорово е вашия курорт – в случай, че търсите най-доброто място за семейна почивка.  Защото тук склоновете са като прегръдка и носят само удоволствие, но не и заплаха, за Вас и вашите деца. Това го знаят много почитатели на курорта. Неслучайно семейства идват всяка година, десетилетия наред.

Бялата приказка

Курортът е основан през 1933 година. Получил е името си от керванджийските мулета на Райчо Белев, които като вагони на влак от думата „пампор“ вървели едно след друго, пренасяйки стоки. Първите, които се заселили по поляните, предшестващи сегашните писти и хотели, били семействата на Васил Сираков през далечната 1932 г. и Никола Чичовски през 1933 г. Чепеларецът Чичовски построил пансион за туристи и така положил основите на днешния курорт. Пансионът на Сиракови се намирал на мястото на сегашния хотел „Перелик“, а пансионът на Чичовки бил на мястото на хотел „Бор“ и имал 100 легла.  В него посрещали много художници, артисти, певци и известни общественици. Тук отсядал и Златю Бояджиев.

През 1934 г. на територията на сегашния курорт имало общо 4 вилички и 3 пансиона, както и бараки, които незнайно защо наричали „балони“. Останалите площи в Пампорово били зелени тучни поляни. Родопчани от съседните селища идвали да си пасат по тях кравите и ги косели. Зимата тук падал винаги дебел сняг и все повече хора харесвали това място, дарено богато от природата, за почивка. Постепенно в курорта започнали да вдигат вилички пловдивчани и софиянци.

Оттогава до днес са построени много хотели, търговски центрове, ресторанти, барове, центрове за услуги и забавления, ски-съоръжения и ски-писти. По време на социализма курорта става хит за туристи. Най-големият си ръст на чужденци, за онези времена, той има през 70-те години.

Хотел Орловец

 

Хотел “Орловец” е най-новият пет звезден хотел в Курортен комплекс Пампорово. Намира се в центъра на курорта срещу хотел “Перелик”. Хотелът е десет етажен, с 210 легла, разпределени в 98 двойни стаи (28 стаи със спалня и 82 – преходни) и 7 апартамента. Всяка стая е оборудвана с телефон, кабелна телевизия, мини бар, баня с вана, телефон, сешоар. Вход с магнитни карти, индивидуален електронен сейф във всички стаи и апартаменти (безплатен). На разположение на гостите е 24 часов рум – сервиз.

От всяка стая се разкрива гледка към Родопа планина. Интериорът и разположението им осигуряват уют, спокойствие и комфорт на гостите. Хотелът разполага с основен ресторант, лоби бар, пиано бар, спа център, фризьорски салон и търговски център. Конгресен туризъм Хотел”Орловец” разполага с перфектни условия за конгресен туризъм. Поливалентна зала „Перелик”, зала „Снежанка” за 60 човека ,2 по-малки зали с до 30 места. Хотел ”Орловец” е свързан с топла връзка с хотел ”Перелик” и ползва цялата инфраструктура на хотел „Перелик” (основен ресторант, италиански ресторант, механа, лоби бар, апрески бар, билярд, нощни барове, дискотеки, спортен център).

На разположение на гостите е паркинг и топъл гараж на две нива. Иновативни програми : Шоколад, Кафе, Грозде, Дионис и Клеопатра, Динамик, Комфорт, Портокалов трепет, Перлена терапия, Златна терапия;

Хотел Перелик

Хотелски комплекс “Перелик” се намира в самия център на курортен комплекс Пампорово. Изграден на седем етажа хотелът разполага с 420 легла, разпределени в 31 апартамента, 9 тройни и 164 двойни стаи, 8 единични стаи, Комплексът е напълно обновен като всички стаи са оборудвани с телефон, кабелна телевизия и мини-бар. Хотелът предлага денонощен лоби-бар с 24 часов рум сервиз; класически ресторант с разнообразна национална и европейска кухня с 450 места; битово-атракционно заведение с 120 места, предлагащо на гостите си родопска кухня и автентична обстановка; италиански ресторант с 100 места; 2 нощни бара; апрес-ски бар; бар-боулинг; боулинг зала с 6 писти; бар тихи-игри с билярд зала и зала с електронни игри. Изцяло обновеният спортен център предлага бар-басейн, закрит плувен басейн с почти олимпийски размери (5 коридора с 25 метра дължина), отлично оборудвана фитнес зала, тангенторна вана, сауна, солариум, разнообразие от масажи, козметични програми. Търговския център на хотелски комплекс “Перелик” предлага богат асортимент от стоки и услуги, фризьорски салон.

В хотелския комплекс са налице идеални условия за провеждане на целогодишен конгресен туризъм. Хотелът разполага с 4 зали: поливалентна зала “Перелик” с 360 места, оборудвана с мултимедия и озвучаване, зала “Снежанка” с 60 места; 2 малки зали с по 20 и 30 места.

На разположение на гостите на хотел “Перелик” е и инфраструктурата на хотел “Орловец”, който разполага с основен ресторант, пиано-бар, SPA център. Хотелите са свързани с топла връзка. На туристите с лични автомобили е на разположение паркинг, топъл гараж и автомивка. За гостите на хотелски комплекс “Перелик” се организират разнообразни екскурзии, коло турове, конна езда, пешеходни турове.

Удобство за всеки вкус


Курортът е на територията на двете общини – Смолян и Чепеларе. Легловата му база е близо 15 000. В курорта има няколко ски и сноуборд училища с високо квалифицирани преподаватели, както и детска градина – целодневно гледане и обучение по ски на деца от 3 до 6 години.


Освен условия за ски спортове в курорта има площадки за тенис, спортно стрелбище и стрелбище за стрелба с лък, плувни басейни, боулинг зали, ледена пързалка, центрове за фитнес и масаж, балнеология и рехабилитация, солариуми, конферентни зали.

Основната му част е на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Почти всички ски-писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Върхът е известен най-вече с кулата, запазен знак на курорта.

До нея може да се стигне за около час и половина пеш, с лифта от Пампорово или с автомобил, като се отбива от разклона е по пътя за Смолян вдясно.

Кулата е висока е 156 метра. От пръстена, който е на стотния метър, се виждат почти целите Родопи.

На юг се вижда диплите на планината над Смолян със Смолянските езера, а в далечината гръцката част на Родопа планина, на запад връх Голям Перелик, село Стойките, село Гела, както и панорамна гледка към Рила и Пирин, на север се вижда Стара Планина, а на изток платото Рожен. До панорамната площадка Ви качва с асансьор, а входът е 3 лева. При вятър кулата се накланя.  Това не е проблем, тъй като кулата е проектирана за отклонение 2 м. и 11 см.

Писти

Пистите в курорта са с обща дължина 37 километра, като 25 км. са за алпийски дисциплини с различни трудности. Системата за изкуствен сняг с общо 147 хидрантни шахти заснежава 14 км. Системата за изкуствен сняг е на австрийската компания „Суфаг“. Тя може да се задейства с едно копче или от разстояние с SMS. За този зимен сезон беше решено заснежването и на най-стръмните участъци от пистите, където оръдията не могат да се разположат. Двата ратрака на немската фирма „Кесборер“ са снабдени с лебедки и въжета с дължина 1,5 км, които позволяват разполагането на машините за изкуствен сняг и в най-големите урви. Мрежата от писти в курорта се обработват от шест снегоутъпкващи машини, включително и последния модел на Принут- Полярен вълк.

Лифт-картата в Пампорово за предстоящия зимен сезон е 50 лева. Полудневната карта е 37 лева, а еднократния билет 12 лева. Карането по осветената нощна писта от 1200 метра ще е безплатна за тези с дневна карта, а иначе цената и е 18 лева. За първи път в България пропуски за лифта ще се продават от 4 картомата с дебитни и депозитни карти. Машините, които наподобяват банкоматите, са в центъра на курорта и на трите начални станции на лифотовете.

Съоръженията обслужващи мрежата от писти в Пампорово – 6 лифта и 9 влека, са с капацитет 11 600 човека на час. Един от тях – от село Стойките до Снежанка е най-модерния на Балканите, който се движи със скорост от 6 метра в секунда и взема разстоянието едва за 8 минутки.

В последните години Пампорово е топ-дестинация в свободния стил на ските и сноуборда, тъй като ландшафта и практически невъзможните лавини позволяват фри-райда. Тази особеност му позволява да се развива и друг популярен в Европа и САЩ спорт- ски-ду. Тук е и единственото в България халф-пийп съоръжение с олимпийски размери за сноуборд.Той е построен на писта Снежанка 1 . Дължината на пайпа е 150м, височината на стените 3м.

Снежанка 1 – известна още като „Малката стена“ с ниво на каране за напреднали. Началото на пистата е на 1900 м н.в. на югоизточната част от билото на вр.Снежанка, а краят е на 1785 м н.в. в района на Язовира. В началото си, пистата е по-полегата отколкото в края. Обслужва се от ски-влек „Язовира“- тип котва. Деневилация е от 155м, а дължината на пистата 990 м.

Снежанка 2 – популярна е като „Стената“, а нивото на ниво на каране е професионалисти. Началото е на 1930 м н.в. непосредствено до ТВ кула „Снежанка“. Пистата се спуска надясно, за да достигне най-стръмната си и внушителна отсечка преди х.Студенец. Финалът е на 1700 м н.в. пред самата хижа и комплекс „Манастира“. Това е най-старата и най-известна писта на Пампорово. Обслужва се от триседалковият лифт Студенец – 2. Деневилация на пистата е 285 м, а дължината 500 м.

Снежанка 3 – известна още като „Двата моста“, а нивото на каране е за професионалисти и напреднали. Началото й е на 1920 м н.в. Следва отклонение вдясно и стръмно спускане до местността „Двата моста“ на 1600 м н.в. Обслужва се от влек „Двата моста“, който е тип котва. Деневилация е 405 м,а дължина на пистата 2200 м.

Снежанка 4 – популярна е като „Европейската“. Нивото на ниво на каране е за професионалисти и напреднали. Началото й е общо с това на Снежанка – 3. Отклонява се наляво и следва много стръмно спускане към местността „Малина“. В края си, пистата става по-полегата, а финалът е на поляните на Малина на 1450 м н.в. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец – 5. Денивелация е 476, а дължина 2000 м.

Снежанка 5 – е наречена още Ардашлъ и е писта за напреднали. Началото на пистата е на 1910 м н.в. на западната част от билото на вр.Снежанка. Пистата прави голям десен завой и финалът е на поляните на Малина на 1450 м н.в. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец – 5. Денивелация на пистата е 476, а дължината 3500 м.

Снежанка 6 – известна още като „Туристическата“, ниво на каране е за начинаещи. Началото на пистата е на вр.Снежанка и използва трасето на автомобилният път към върха, преминава през местността „Язовира“, следва спускане към хижа Студенец и преминаване през тунела, местността „Двата моста“ и финалът е на поляните на „Малина“. Тази писта доста честно е препълнена с туристи и карането по нея не винаги е от най-приятните, именно поради това, че има много начинаещи, опитващи се да карат. Денивелация е 476m, а дължината 4200 м. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец – 5. Това е любимата писта за жени и деца.

Снежанка 7 – известна като „Автогарата“. Началото е зад хижа Студенец на 1700 м н.в. Трасето е просеката на лифта Студенец – 1. Краят на пистата е на автогара Пампорово на 1580 м н.в. Тази писта се използва при прибиране в курортния комплекс.

Снежанка 8 – известна като „Езерата“ е за напреднали. Началото е на връх Снежанка. Следва спускане по южното плато, след което трасето навлиза в гората и прави голям ляв завой към долната станция на 4-та въжена линия Снежанка-Смолянски езера. Пистата се обслужва от това съоръжение. Денивелация е 390m,а дължината на пистата 3000 м.

Снежанка 9 – Това е най-новата писта в курорта. Тръгва от връх Снежанка и стига до село Стойките. Пистата е за напреднали. Общата й дължина е 7 000 метра, а денивилацията 453 м. Обслужва се от най-новия лифт в курорта- 6 седалков, монтиран м.г.

Писти за ски бягане

Писта за бягане Студенец- Стойките, с дължина 5000 м.
Писта за бягане Стойките – с. Мугла, с дължина 20 000 м.
Писта за бягане Малина – Стойките, с дължина 7000 м.

Лифтове

1. Четириседалковдалков лифт – Автогарата-Студенец, дължина 734 м, денивилация 120 м, долна станция- 1548 м, горна станция 1668 метра, капацитет – 2000 души на час;

2. Четириседалков лифт-Студенец-Снежанка, дължина 1200 м, денивелация 246 метра, долна станция 1678 м, горна станция 1924 м, капацитет 2400 души на час;

3. Едноседалков лифт -Ардашлъ-Студенец, дължина 1528 м, денивелация 224 м, долна станция 1456 м, горна станция 1680 м, капацитет 375 души на час;

4. Двуседалков лифт-Смолянски Езера-Снежанка, дължина 1456 м, денивелация 384 м, долна станция 1541 м, горна станция 1925 м, капацитет 360 души на час;

5. Триседалков лифт Ардашлъ-Снежанка /спомагателен/, дължина 2144 м, денивелация 425 м, долна станция 1500 м, горна станция 1925 м, капацитет 1800 души на час;

6. Стойките-Снежанка-шестседалков, дължина 2992 м, скорост 6 метра в секунда, капацитет 2 400 души на час. Горна станция 1926 м, долна станция 1450 м, денивелация 453 м.;

Влекове

1. Ски-влек „Стената“, тип котва, дължина 600 метра, капацитет 240 души на час;

2. Ски влек „Язовира“, тип, дължина 800 м, капацитет 380 души на час;
3. Ски влек Двата моста – Снежанка, тип паничка, дължина 1340 м 680 души на час;

4. Ски влек Академика, тип паничка, дължина 700 м , капацитет 280 души на час;

5. Мини влек Снежанка, тип, дължина 150 м, капацитет 200 души на час;
6. Мини влек Малина, тип теглич, дължина 100 м 100 души на час;

7. Мини влек Южните, тип теглич 350 м, капацитет 280 души на час;

Църквата в Пампорово

В самия курорт търсено място от туристите е и църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Храмът е уникален с това, че проектът и конструкцията му са съобразени със суровите условия в планината. Той е построен изцяло с дарения, иницирани от тв-предаването „Панорама“. От старта  на инициативата през 1992 г. до освещаването й през 1999 г. със средства се включват 15 000 души. Имената на най-щедрите дарители са изписани на табелки върху специални дървени столове.

Трите кристални полилея са донесени тук от резиденцията в Бояна. Шест камбани са подарени от Русия. Благодарни богомолци са донесли икони и много други подаръци. Изографисването на църквата е от три различни екипа, които за едни е еклектика, а за други показват различни стилове- традиционност, новаторство и академичност. Църквата е отворена всеки ден от 09.00 до 17.00 часа.

Близо до звездите

В близост до курорта е НАО „Рожен“, която е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа и най-скъпия обект на БАН. Комплексът е отворен за туристи. Входът за възрастни е 3 лева, а за деца 1 лев през деня. В комплекса учените изследват комети, астероиди, тела от Слънчевата система, звезди от нашата галактика, звездни купове, а също и извънгалактични обекти от типа на мъглявини и т.н.

Годишно около 10 000 души посещават обсерваторията. Туристите могат да се разходят по терасата и да видят техниката, както и да надникнат през уникалните телескопи. Главният телескоп е двуметров и е най-големият в Югоизточна Ев/aропа.Тежи 80 тона. Вторият телескоп е фотометричен, 60 см, система Касагрен. Снабден е с едноканален фотометър, контролиран от компютър. Третият телескоп на НАО-Рожен е 50/70 см .През 2005 г. в Института по астрономия е разработен и построен 15 см слънчев коронограф, който сега е монтиран в слънчевата кула на НАО-Рожен. С този коронограф започва нова програма по мониторинг на слънчевата корона.

Посоки

Пампорово е на 15 километра от Смолян, където туристите могат да посетят Историческия музей, Художествената галерия, Планетариумът, Архитектурният комплекс в кв. Долно Райково и кв. Устово, където има уникални възрожденски къщи концентрирани около двете църкви. Планетариумът в Смолян е най-големият с астрономическа обсерватория в България. В звездната му зала се представят повече от 50 програми (сеанси). Западно от курорта на 10-на километра е архитектурния и фолклорен резерват Широка лъка. Къщите са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. В селото се намира Национално училище за фолклорни изкуства. Недалеч, в посока Девин, са пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера.

Пампорово е изходен пункт за много маркирани туристически маршрути към:

хижа „Смолянски езера“-2,15 ч или 0,40 ч с два лифта;

към хижа „Изгрев“ на вр. Чернатица – 6 ч;

към хижа „Момчил юнак“ на вр. Преспа 4,30 часа;

към Перелик – 4,30 ч;

до село Проглед -1,30 ч.;

град Смолян -3 ч.

Орфеевата скала -0,20 ч. от връх Снежанка;

връх Мургавец -1 ч.;

Хижа „Студенец“, която е на централния ски-плац , е пункт от европейския маршрут Е-8.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*