РИМ – Смолян с куп атрактивни и паметни прояви, готви фолклорна „Нощ в музея“

Журналистът Славка Радичева се отличава за „Дарител на 2019 година“ на музея в Смолян.

 

Фотоизложбата „Села: памет и живо наследство във фотообектива“ ще представи 12 села от Родопите в 38 фотографии на Владимир Медов, Антон Кацаров, Емануела Макакова, Виктор Кузманов, Миля Димитрова, Георги Георгиев-Гецата, Красимира Георгиева, Даниела Табакова, Елена Манджукова и Илия Годев.

Изложбата е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и се реализира в рамките на проект „Карай, снимай, покажи: села и живо наследство във фотообектива“, изпълняван от НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ в смолянското село Смилян в партньорство с Община Смолян, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Регионален етнографски музей-Пловдив. Изложбата се открива на 17 май, съобщиха от музея.

В чест на 18 май – Международния ден на музеите смолянската институция ще връчи тържествено почетни грамоти на дарителите на музея. „Общият брой на дарителите за периода от май 2018 година до май 2019 е дванадесет. По голямата част от даренията са от Смолянска област, но има и от други области. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян получават дарителски грамоти д-р Стефан Герджиков, д-р Ирена Тодорова, Гавраил и Мария Сивкови, Димитър Радичев, Екатерина Шишкова, Емилия Алдумирова, Галина Ганова, Захарина Куцева, Сийка Букова, Дора Згурова и Йорданка Цветкова„, обявиха от музея.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще връчи и почетен знак „Дарител на 2019 година“ на Славка Радичева – дългогодишен кореспондент на вестник „Марица“, за постъпилото от нея дарение на ценна историческа колекция от над 20 броя автентични предмети, документи и оригинални снимки на Петър Радичев – участник в Първата световна война и 437 авторски фотографии, негативи, стъклени плаки и документи на фотографа Димитър Петров Радичев.

В „Нощ в музея“ същата вечер смолянчани ще гледат фолклорните звезди – женски гайдарски състав към „101 каба гайди“ към НЧ „Христо Ботев – 1871“ – Смолян, изпълнителя на автентични родопски песни Хамид Имамски, „Клуб хоро“ към НЧ „Орфееви гори – 1870“ – Смолян и Ирина Кехайова – сладкодумка и зевзек, носител на награда за най-млад участник „Благолаж“ – Габрово, 2001 г.

Късно вечерта всички желаещи ще имат възможност да си направят снимка за спомен в музея със сценичен костюм от тракийската епоха.

В  същото време, в нощта на музеите, на 18 май от 18 часа в Художествената галерия – Смолян ще се открие изложба на смолянските художници, посветена на 24 май – ден на българската просвета и култура, съобщи директорът на Художественага галерия Иван Пеев.