Болницата в Мадан удари рекорда по дарения

Общинската болница в Мадан удари рекорда по дарения. Последното дарение от 1 млн. долара на маданчанина Шефкет Чападжиев изуми целия народ. Дарението на Чападжиев е едно от най-големите, правени някога от родопчани. В района обявиха, че то се родее с огромните дарения на тютюневите магнати Кудуглу и Куцуглу, които обаче в по-голямата си част са направени в Пловдив.

Нито обаче Чападжиев прави за първи път дарение за болницата в родния си град, нито пък е единствения дарител на здравното заведение. Болницата е пример как местна власт, бизнес и население заедно поддържат и развиват лечебно заведение. Огромното дарение от Америка ще бъде почетено със специален кът в чест на най-големия си спонсор, милионерът Шефкет Чападжиев. Кметът на Мадан Фахри Молайсенов персонално е натоварен от дарителя да купи най-доброто, модерно и целесъобразно оборудване и да отговаря за правилното изразходване на всеки от доларите. На купената медицинска техника ще има стикери с името на дарителя, обяви управителят на МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов”.

Шефкет Чападжиев е един от най-почитаните хора на Родопите. Той живее в Чикаго от 1964 г., но сравнително често си идва в родния Мадан.

„Това не е първото му дарение за болницата. През 1997 г. той дари 5000 долара за закупуване на лекарства. Тогава бяха много тежки години“, припомня д-р Хаджиев. Чападжиев е правил и редица други дарения на Мадан и района.

Той обновява чешма в центъра на миньорския град, която винаги е била един от символите на Мадан. „Над нея имаше скулптура на дете, което носи стомна. По мое време като бях кмет Чападжиев я реновира изцяло и облагороди пространството около нея, облече го с мраморни плочи. Той направи и много дарения за Мадан – за църквата, за джамията в един период заедно с чешмата. Направихме го почетен гражданин на Мадан“, припомня бившият кмет на миньорския град Валентин Гаджев.

Последното му дарение обаче изумява с мащаба си. „Наистина това е огромен жест за населението от нашата община, който ще се помни поколения. Инвестициите в лечебното заведение, всъщност са инвестиции в здравето на жителите на община Мадан и повишаване на качеството на здравните услуги в региона – точно каквито заслужават всички пациенти и всички лекари“, каза кметът на община Мадан Фахри Молайсенов.

„Предстои набирането на оферти от фирми, които се занимават с медицинско оборудване. 85 % от апаратурата ни е морално остаряла, на възраст 20-30 години. На пръстите на двете ръце се броят тези апарати, които не са за смяна. Останалото работи, защото го поддържаме, но е за смяна“, казва д-р Хаджиев.

До дарението на Чападжиев се стигнало след разговора на милионера с директора на болницата. „Брат му беше болен миналата година от тежко заболяване и той го развеждаше по болницата. Два часа говорихме с Шефкет, продал е бизнеса си и всичко, влиятелен човек е в Америка и му казах ако може да ни осигури апаратура втора ръка, тъй като на 4-5 години в Америка си сменят болниците цялото оборудване. Помолих го да ни събере в един контейнер такава техника и да ни я прати. Не е ставало въпрос да ни дари 1 млн. долара. Имаме необходимост от 2.4 лн. лв., за да сменим цялата апаратурата, с неговите пари ще сменим по-голямата част от нея. Предната вечер се чухме, каза ми да използваме парите много рационално, да купим хубава и качествена апаратура, да внимаваме какво купуваме, и че с кмета ще носим отговорност да е хубава апаратурата. Огромната цел, освен качествено здравеопазване, с това дарение е да привлечем и млади специалисти да работят в болницата ни, с новата техника тя става атрактивна за тях“, каза д-р Хаджиев.

Лечебното заведение има шест отделения : вътрешно с кардиология и пневмология, нервологично, акушеро-гинекологично, детско, хирургия и травматология, УНС. Обслужва община Мадан, но и съседните общини и е изключително натоварено с дейност. Макар и общинска, болницата не е била сред крайно изпадналите здравни заведения. Болница в град Мадан има от 1952 г. Последният ремонт в по-големи размери е правен през 1985 г. Основен ремонт на вътрешната част с преструктуриране на помещенията е правен в началото на новия век, по времето на управлението на кмета Валентин Гаджев.

15 години в началото на прехода не е извършвано боядисване и ремонт на външната част на основния корпус на болницата и покрива. 61 години след създаването й, през 2013 година първо се ремонтира основно вътрешно отделение, а през 2015 година тя бе ремонтирана по проект на община Мадан с 925 000 лв. държавно финансиране. С парите бе направено външно саниране на сградата, изграждане на рампи за инвалиди, навес и обособяване на паркоместа за автомобилите на Спешна помощ, ремонтираха се и помещения. Пространството около болницата също бе облагородено. С два проекта на общината по Норвежката програма през 2016 г. болницата се сдоби с подменена покривна конструкция, изолация на всички фасадни стени, а дървената амортизирана дограма бе сменена с нова ПВЦ. Изградена е нова ел. инсталация и канализация, и е инвестирано в отопление, вентилация и климатизация, нова пожароизвестителна система, модернизирани перално помещение и сушилня и др.

През 2017 г. по инициатива на кмета на Мадан болницата получи дарение на 45 нови легла с подвигащи механизми, 45 шкафчета и 50 дюшека. Сс 45 000 лева общински пари същата година се ремонтираха изцяло детското и АГ-отделенията, както и операционния блок. С дарителска кампания на общината същата година с 33 дарители бяха вложени 45 000 лева в болницата по случай  празника на. Със средства от спонсорите са купени легла, нови дюшеци и съвременни мебели за отделенията. Списъкът е внушителен, тъй като с дарения участват почти всички фирми, които развиват дейност на територията на община Мадан. Най-големити дарени суми са 10 537 лева от „Мода Шпорт“ ЕООД, 6000 лева от „Кратив Билд“ ЕООД, по 5 000 лева от „Фури Комерс“ ЕООД и „Омелия“ ЕООД, 2000 лв. дарени по инициатива на кмета на община Рудозем Румен Пехливанов. С различни суми от 1000 до 100 лева участват и редица фирми, еднолични търговци и частни лица. Всички дарители бяха увековечени в здравното заведение в „Табло на дарителя“.

„Въпреки трудното време, винаги са се намирали хора, които да отделят средства, време и труд, за да ги дарят от сърце и безусловно. Общата ни цел е Мадан да притежава най-добрата общинска болница в региона! Няма да скрия и факта, че положихме неимоверни усилия, за да подкрепим общинската болница – от предотвратяване на затварянето й, през търсене и привличане на специалисти, през постоянните усилия лечебното заведение да придобива европейски вид за лечение на пациентите“, казва кмета Молайсенов.

Общината сега стартира проект, по който ще се вложат около 2 млн. лв. за покриване на реката пред болницата и нов паркинг с 95 парко-места, както и създаване на градска градина с осветление пред лечебното заведение.

–––––––

Община Мадан получи дарение и от друг „американец“

Припомняме, че през октомври м.г. община Мадан получи дарение от нова техника за косене на зелените площин. С дарената тракторна косачка се коси тревата в общинските площи по-лесно, бързо и качествено. Освен тракторчето, бяха дарени още две моторни косачки и машина, с която ще се почиства окосената трева. Оборудването дари 29-годишният маданчанин Николай Николов. Преди повече от 6 години младият мъж заминава за Америка, но се прибира в Мадан за няколко седмици почивка и остава възхитен от промяната, която вижда в града. Очарован от случващото, младият мъж решава да закупи и дари техниката на общината.

Неофициално се знае, че самият кмет на Мадан е редовен дарител за болни, социално слаби и за стипендии на ученици от заплатата си./Марица.бг.