Пампорово открива сезона на 8 декември с безплатни лифтове

Вдигат лифт картата с 3 лева, този сезон тя струва 58 лева на ден
Пампорово влага един милион лева в подготовката на Интер ски конгреса

Пампорово открива зимния сезон на връх студентския празник – 8 декември с безплатни лифтове за всички, обяви на брифинг изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков. За втора поредна година студентите ще празнуват всички заедно в специална шатра, като в две вечери подред ще слушат топ изпълнители от различни музикални стилове. Над 2000 студенти пристигат от страната за празника и ще бъдат настанени в 10 хотела в курорта. Те ще бъдат извозвани до шатрата на ски плац „Малина“ със специални автобусчета и ще бъдат връщани в хотелите си след това.
„Този начин на празнуване заедно набира все по-голяма популярност, защото така всички се запознават и след празника им остават спомени за цял живот“, каза съорганизаторът на фестът Петър Стоичков.
Фестът ще се открие с родопски поздрав на каба гайди и песни и в първата си вечер студентите ще слушат Хип Хоп и Ар енд Би, а във втората – Поп Фолк. В два хотела ще има и изпълнения на класическа музика.
Курортът открива сезона с пет готови писти. От 8-ми до 21 декември лифтовете ще возят на промоционални цени от 37 лв. на ден, а след това цената на дневната карта става 58 лв., с 3 лева по-скъпа от миналата година. До 22 декември се планира 80 % от ски зоната в курорта да бъде отворена за туристите. Ски-зоната в „Мечи чал“ ще отвори около Коледа, тъй като има забавяне в подготовката й заради бедствието в зоната през това лято. „Направихме всичко възможно цената на лифт картата да се оскъпи минимално спрямо скока на разходите ни“, каза Беляков.
От този сезон нова кол център система ще дава инфо за ски зоната на туристите в курорта. Тя работи на принципа на авиационните системи като автоматично събира инфо. Туристите ще ползват и новия целогодишен туристически център, който предлага 50 летни и зимни продукта, както и нов триетажен детски център за деца от 4 до 16 г. За сезона отварят врати напълно реновирани двата петзвездни хотела на „Пампорово“ АД. От компанията са купили и още един хотел с 1200 места в курорта, който предстои да се реновира. „Причината е недостиг на легла за желаещите туристи, ръстът на туристите ни е такъв, че не ни стига вече базата“, каза Беляков. Той отбеляза огромен ръст на иралндския пазар, голям интерес от балканския пазар. Очакват се по традиция и много българи.
Курортът се готви за най-престижното събитие в историята на зимните ни спортове – световния Интер ски конгрес на ски учителите, заяви той. За конгреса в Пампорово се изгражда огромен конферентен блок с капацитет до 1300 души, който ще бъде готов през февруари. За престижното събитие се влагат пари също в зона за специализирано обучение на деца, обновяване на осветлението на писта „Стената“, снежен парк и в специална зона за ски бягане, както и в локации за уърк шопове и в трасе в набиращата популярност нова дисциплина нордин крос. Конгресът ще се проведе от 17 до 23 март 2019 г. като за него заявки за участие са подали дотук от 30 нации 1000 делегати.
„Пампорово влага 1 милион лева в провеждането на Интер ски конгреса, каза Беляков. На въпрос от медиите държавата помага ли със средства за провеждането на събитието, Беляков заяви, че умишлено или не, държавата се „ослушва“, тъй като от институциите й, въпреки многото проведени в последните 2 години разговори, все още не са поели никакъв ангажимент за организацията на престижния форум.
„Пампорово се готви от 2 години за този форум. Парите, които влагаме са много, но го правим с удоволствие, защото този форум се провежда за първи път в България и изобщо в Източна Европа и е най-големия престиж, който може да получи страната ни в зимните спортове“, коментира Беляков. Според Петър Янков от Българско ски училище, мълчанието на държавата е нелогично, предвид факта, че Интер ски конгреса е голяма атестация и реклама за кандидатурата на страната ни за младежката олимпиада в зимните спортове. Той обяви, че на конгреса ски учители от целия свят ще обучават безплатно 100 деца в неравностойно положение от региона, а след това в продължение на 3 години ще поемат с дарителски кампании последващото им обучение в зимните спортове.