Момчиловци бракосъчета златни юбиляри и отрупа с подаръци трите си бебета (снимки)

Момчиловци тържествено поднови брачните обети на четири двойки, празнуващи златни сватби тази година в селото.

По традиция местните почитат двойките с дълъг семеен живот, в чест на християнското семейство и ценности.

Церемонията в ритуалната зала на кметството обаче започна с почит към семействата на бебетата родени през тази година в родопското село като символ на приемственост в традициите.

Трите бебета – нови жители на Момчиловци тази година- Стилияна Кабасанова, Мария Тодорова и Илия Ташев бяха отрупани с подаръци.

Кметът на селото Сийка Суркова обяви, че всяко от бебетата получава първите в Момчиловци еднократни финансови помощи в размер на 200 лева отпускани на новородените бебета от благотворителния фонд, основан от Надя и Свилен Савови в памет на техните родители.

Бебетата получиха още подаръци, а техните родители бяха поздравени от Община Смолян, Кметство Момчиловци, НЧ „Светлина – 1925“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ДГ „Изворче“ и Дамски клуб „Емоция“.

След това пред близки и съселяни златните юбиляри на Момчиловци тази година препотвърдиха обетите си един към друг. Символично кмета на селото поднови брачните халки на семействата Петър и Руска Величкови, Янка и Васил Илчеви, Руса и Никола Анилови и Елена и Ангел Кедикови.

„Отбелязваме празника на християнското семейство в голямото момчиловско семейство, събирайки новородените и семействата с многогодишен брак. Семейството е опорния съд, около който се градят добродетелите и възпитанието, нека сеем добродетели и жънем мъдрост“, каза Суркова. На ритуала на новите брачни обети тя поздрави юбилярите за дългогодишната им сплотеност и брачна хармония, като отбеляза, че за 50 години брачен живот чувствата добиват оттенъка на старо злато. Семействата с половин век съвместен живот получиха удостоверения за успешен 50-годишен брак, поздрави и пожелания от институциите, пенсионерския клуб, близки и приятели.

Празникът се организира от местното читалище „Светлина 1925″, кметството, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Изворче“ и храм „Св. св. Константин и Елена“ в селото.

Гости на тържеството бяха секретарят на Община Смолян Момчил Николов и местния свещеник отец Николай Рангелов.