Десетки влязоха под земята в Деня на отворените врати на Горубсо-Мадан

Супер модерните пробивни карети, челни товарачи и проходими камиони разглеждаха с огромен интерес миньорите ветерани в Деня на отворените врати в Горубсо-Мадан. Те влязоха с джипове в подземията на рудник „Петровица“ и излизаха впечатлени от кардиналната промяна на начина на работа под земята направена за последните, броени години. Вместо миньори, които бурят с пищови, в мините на Мадан влизат поетапно пробивните карети да дълбаят скалите. С помощта на новата техника ежемесечно се прокарват стотици метри наклонени галерии в дълбочина, обезпечаващи разкриването на нови геоложки запаси и подготовката за въвеждане в експлоатация на нови работни места.

В рудниците изчезват поетапно и опасните вагони за извоз на минната маса. Те се заменят с камиони, които товарят дори под земята и спестяват огромен труд и риска за живота на рудодобивниците.

В Деня на отворените врати след подробен инструктаж, с каски и самоспасители, под земята влязоха да разгледат галериите десетки, но най-голямо бе преживяването за дългогодишните миньори, които вече са пенсионери.

„В продължение на 25 години работих в рудниците, бях началник на рудник „Батанци – Върба“. Тогава към него бяха 5 участъка – Батанци, Върба, Осиково, Могила и Печинско, в които работеха общо 1200 души. А сега, на същия рудник, са заети около 200 работника с новата техника. Тогава се работеше доста по-трудно, с пищовче само, докато сега производителността с новата техника е видно, че е 4-5 пъти по-висока. Сега няма и запрашеност, прекрасни са условията с тази техника за миньорите“, казва 66-годишният пенсионер Стефан Блатев.

„С новата техника наполовина по-малко хора ще работят под земята, с тези машини не е изморително да се работи. Сега като гледам миньорската работа е нещо съвсем различно. Много удобно, никога не съм очаквал да се промени така за един живот“, казва и 59-годишният Сафет Тахиров, който има 28 години стаж като миньор бригадир и е работил на всички рудници на Мадан.

Според неговия бивш колега Яким Митев, който има 27 години в Горубсо като миньор и бригадир, под земята в Мадан е дошъл новия век.

Синовете на Блатев и Митев също работят в рудниците в момента, продължавайки семейната традиция.

Дългогодишните миньори заявяват единодушно, че двете „прокоби“ от работата досега за подземните работници – силикозата и вибрационната болест са на път да останат в миналото, което е най-хубавото предимство на новата техника за работниците.

Дошлите да разгледат под земята, които не са влизали досега в мините, бяха впечатлени, че под Мадан има цял подземен град с около 40 км черни тунелни пътища. В Деня на отворените врати интерес към новостите проявиха и десетки жени.

„Имаме над 21 нови машини, които работят в момента в рудниците, скоро пристигат още 9. Инвестицията само в този вид техника – за пробивно-взривни работи и за извоз на минната маса е за над 15 млн. лв. А като цяло от 2012 г. насам инвестициите в Горубсо-Мадан са за около 100 млн. лв. Всеки рудник има нов капитален вентилатор и много нова техника, с която се сменя целия минен модел. С пробивната карета миньорът вече е оператор на машината, той е защитен. С тези машини се прокарват много повече подготвително-разкриващи изработки, а руда има. В Маданското рудно поле има руда за следващите 50 години“, заяви изпълнителният директор на предприятието Сергей Атанасов, който е геолог и има стаж в компанията вече 25 години. Неговата дъщеря също работи в мините като маркшайдер.

Факт е, че вече част от мините са оборудвани с напълно нова механизация. В момента над 80 % от производството е с новата технология. Остават тези 20-на % на рудник Върба, който е въведен последен в експлоатация. Там обаче самите блокове са били подготвени по старата технология и преди новите собственици да придобият концесията. Но до 2 години и там ще се смени моделът на работа, включващ въвеждане на нови технологии, замяна на старата техника от миналия век с най-съвременна такава, с цел постигане на по-висока производителност на труда и постигане на по-добри и безопасни условия на труд, обясни Атанасов.

Той подчерта, че благодарение на модерната техника драстично намаляват злополуките под земята. „Досегът на работника със скалата, хамалогията и рисковата работа е много по-малко. Операторът управлява машина и товари камион, докато със старите вагони има много рискове в работата. Това е една от причините възможно най-бързо да сменим начина на работа под земята, защото техническата безопасност е първата ни грижа – за хората“, каза Атанасов.

Той обяви, че е въведено т. нар. „златно правило“ в рудниците на Горубсо – Мадан за тотална забрана на алкохола. Всички работници в предприятието подписват декларация, съгласно която всеки, който бъде заловен с алкохол в кръвта на територията на дружеството, бива освободен веднага от работа. „Имаме вече абсолютна нетърпимост за подобна безотговорност. За всеки рудник има въведен дрегер и за всяко звено – Автотранспорт, Обогатителна фабрика, Минно-спасителна служба. Преди да влезеш на смяна минаваш задължително през дрегер. Въвеждаме в момента и чек система, която ще бъде факт до един месец. Всеки се регистрира, минава през дрегера, за да се облекчи работата и да се затегне контрола по отношение на работно време и спазване на дисциплината и безопасността“, заяви Атанасов.

Горубсо-Мадан е първото рудодобивно предприятие в Родопите, което въвежда ежедневния контрол с дрегер и чек системата в работата си.