Тикви по 40 килограма отгледаха в доспатското село Любча (снимки)

Тикви с рекордни размери отгледаха Венко и Мейка Джамбазови от доспатското село Любча. Тиквите гиганти тежат по над 40 килограма, а за да ги преместиш трябва и двамата да участват в носенето, дивят се в Доспатско след като се разчу за гигантите.
Венко е решен да участва в състезания за гигантски тикви, стига да има такова из страната. През 2016 година, той отново показа тиква с много големи размери, но тя тежеше 17 килограма. Тазгодишните обаче са над 2 и половина пъти по-тежки.
„Отгледали сме близо 40 тикви с такива размери – 35 – 40 кг. Не знам от къде взех семето, аз продавам ябълки и обикалям и някаква жена от района ми го даде. Високо е в планината нашето село, но с мерак всичко ни се получава и тикви, и домати. Сеем в половин декар градинка със съпругата но с огромно желание, обичаме земеделието и природата“, казва Венко. Той иска да дари огромните си тикви на домове за възрастни или за психично болни и други за Коледа, за да си сготвят тиквеник на празника. От една тиква излизат към 100 порции, изчислява родопчанинът.
„За да имаш такава тиква тряба труд и упоритост“, казва 48-годишната му съпруга Мейка.
53-годишният Венко е хамалин в магазин, а съпругата му е обслужващ персонал в шивашка фирма в Доспат.
Казват, че всяка година сеят за себе си различни продукти от много време насам.
Имат три деца, най-голямото е момиче и вече е омъжено, а момчетата са в 11 клас и в първи клас.

Снимки: Вестник за община Доспат.