От Загражден вдигат протест, блокират пътя Пловдив – Смолян

Гражданско недоволство се навдига от няколко села в община Баните, чиито жители плашат с блокада на главния път Смолян-Пловдив на Кръстовден. Те протестират, че вече чакат 57 години път между Загражден и Белица. Организатор на протеста е Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение „Горди Загражденци“. Те приканват жители и гости на селото, както и съседните села Давидково, Вълчан дол, Глогино, Планинско, Рибен дол и др., на гражданско неподчинение и блокада на пътя Смолян-Пловдив, в района на разклона за Лъки при Юговското ханче. На избраната дата за протест хиляди богомолци пътуват за Кръстова гора и движението е интензивно.

Предвидената блокада е в отговор на неизпълнените обещания от Министерството на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура“, поети преди повече от една година за започване на работа по пътя, посочват организаторите. „Считано от 14.09.2018 г.-10.00 часа няма да се допуска движение на МПС, докато не бъдат приети исканията ни: Ясен отговор от Министерството на регионалното развитие Агенция „Пътна инфраструктура“ за неизпълнените обещания от преди 1 година и 2 месеца и точен отговор за датата за довършване на отсечката Загражден-Белица“, заявяват от „Горди Загражденци“.
Миналата година те за първи път заплашиха с блокади на главния път Смолян – Пловдив. По този път от Загражден до Лъки е 30 км, а до Асеновград е 60 км. Сега хората обикалят през Смолян и Пампорово и въртят близо 200 км, негодуват от инициативния комитет. Вследствие, след оглед на институции на място по инициатива на областния управител на Смолян Недялко Славов, на 8 септември м.г. Агенцията обяви обществена поръчка за „Избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) на обект: Път III – 8611„Белица – Загражден“ от км 10+430 до км 18+000“. Участъкът, който ще се ремонтира, е с дължина 7.6 км, а стойността на проекта осигурен от бюджета на АПИ, е 4,7 млн.лв. с ДДС. Индикативната стойност на обществената поръчка е за 3 785 000 лв. без ДДС, срокът за изпълнението й – 365 календарни дни. До крайния срок – 6 ноември 2017 г., бяха подадени 6 оферти. На 12-ти февруари тази година бе избран изпълнител, но според протестиращите, след тази дата комисията и Агенция „Пътна инфраструктура“ не е направила нищо без реално никой да й пречи с обжалване на процедурата.

Според областния управител на Смолян Недялко Славов, по решаването на въпроса не е спирало да се работи. „В момента върви обществена поръчка в АПИ, всеки момент се очаква избор на изпълнител, вече е избран изпълнител на строителния надзор. При тази ситуация, за да се прави пътя, се минава през обществена поръчка, друг вариант няма. По принцип подкрепям желанието на хората да се отвори пътната връзка, и въпреки че строителството касае почти изцяло Пловдивска област, понеже е полезно за цялата Смолянска област се ангажирах пряко, но не виждам с протеста какво може да спомогне, тъй като това са законови процедури и те си вървят, процеса няма как да се забърза повече. Държавата е направила каквото трябва и чакаме с нетърпение избора на изпълнител“, коментира Славов. Според него, ако всичко върви наред и няма жалби и съдебни спорове по процедурите, през идната пролет ще започне строителството на въпросната отсечка и пътят в рамките на следващия сезон ще бъде отворен.