Венко Каменов от Оряховец постави рекорда, навъртя 50 години като общинар

Рекорден стаж като служител и обслужващ община Баните постави Венко Каменов от село Оряховец. 70-годишният родопчанин закръгли 50 години като общински служител на 2 юли т.г., когато се пенсионира, съобщиха с почит към него негови колеги.

Каменов започнал да работи за община Баните, когато завършил първи курс в строителния техникум. Мъжът има само 3 месеца стаж преди това, като работник по поддръжка на пътищата в общината към РПС – Мадан. Тримесечието му било нужно, за да му издадат удостоверение, че работи и да бъде допуснат за частен ученик в техникума.

„Започнах работа в общината на 13 юли 1968 г., бях изкарал първи курс в техникума. Първото ми назначение бе като работник, като завърших техникума бях преназначен за строителен техник, след това съм бил началник на отдел ТСУ, а след промяната на селищните системи се сформираха комисии по ТСУ с изискване да се оглавяват от инженер. В онзи период съм работил като организатор и секретар на комисията, след това пак я оглавявах. Пред 1991 г. бях освободен от общината и назначен във фирма „Инвеста“ в Смолян, но като отговорник за община Баните и със седалище в Баните. През нея пак обслужвах общината, а след приватизацията на фирмата разкриха дружествата по заетост и работих в дружеството по заетост в община Баните. През цялото време съм работил във Баните и за общината“, споделя Каменов.

Той навършил през есента на миналата година 70 години. Казва че не помни за половин век трудов стаж като общинар колко кметове са се сменили. „Те първоначално бяха председатели, след това зам.- председатели, секретари, кметове, не съм ги броил. Имам толкова много спомени, но нямам оплаквания от никой от тях. За мен беше важно да си свърша работата. Винаги съм смятал, че работата трябва да я гониш, не да чаках да те притисне. Благодарен съм на колегите си през годините, имали са добро отношение към мен. Ще ми липсва работата, но сега най-важно е да съм жив и здрав“, казва Каменов.

Той има съпруга и дещъря, която със семейството си живее в Пловдив. „Миграцията не подмина и нас, за жалост“, казва с тъга дългогодишният общински служител. Другата промяна, която отчита за толкова години е в обществото. „Гражданинът се развива както всичко останало в живота. Повече вярваха преди на законите и държавата, сега има недоверие, но причината не е в служителите в общините„, казва Каменов./Петя Гайдарова, Марица. бг.