150 чевермета завъртат на мегдана в Златоград на Гергьовден

150 агнета завъртат на чевермета на мегдана на Златоград на Гергьовден. Още поне толкова се очаква да завъртят в хотелите, механите и заведенията в Златоград на празника.

За пета поредна година в най-южния ни град стягат Празник на златоградското чеверме.

В центъра на града на 5 май ще завъртят накуп чеверметата под звука на гайдите и песните и в пъстротата на десетките облечени в народни носии родопчани.

„Ще представим за втора поредна година и народните игри на нашите баби и дядовци, за да видят децата как се се забавлявали те, когато са били малки и е нямало фейсбук и интернет. Ще представим отново традиционните ни ястия. А всеки ще може да види и опита как се бърка истинско масло от мляко. На мегдана, разбира се, ще има много песни и шеги, отново ще направи празнично шествие в народни носии и с чеверметата“, каза заместник кметът на община Златоград Елмира Угорлиева.

В празничната програма специален акцент ще бъде концерт на ФА „Родопа“, а на 6 май, на Гергьовден, сцената отново ще бъде отворена до късно вечерта за изявата на всички самодейни любителски състави и фолклорни групи, както и за надиграване.

От чаршията в Златоград вече обявиха за Гергьовден и Празникът на чевермето атрактивни пакети за почивка.