Учители и ученици от Смолян направиха кампания с капачки за кувьоз за Чирпан

Кампанията „Капачки за бъдеще“ превърнаха в обществена кауза учители и ученици от ПГТТ „Хисто Ботев“ – гр. Смолян. В гимназията имат клуб „Милосърдие“, който прави редовни благотворителни акции. Този път, включвайки се в поредната кампания със събиране на пластмасови капачки, обаче, вдъхновяват цялата общественост в Смолян и района. В нея се включват хотели, детски градини, училища, магазини и заведения, родители и ученици от Смолян и региона, които носят и изпращат до пункта в механотехникума в Смолян огромно количество капачки.

Механотехникумът развива впечатляваща по мащаб дарителска дейност. Акциите им от години насам привличат вниманието на смолянчани. А учениците, дори завършили вече школото, продължават да участват в тях. Кампаниите на учители и ученици вече са помогнали на стотици, и то не само от Смолян и Смолянска област. Инициаторът – преподавателката Софка Иванова, е учител професионално обучение с 32 години стаж в професията, само в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян. В основата на дейността на клуба е и щангистката ни и олимпийска медалистка Милка Манева, която е преподавател в гимназията.

Клубът „Милосърдие“ шеста година подред непрекъснато събира капачки за различни каузи. „Първоначално ги давахме в пунктове в смолянския квартал Райково, след което в Дневен център за деца с увреждания в Рудозем. От акции с капачки беше купен много модерен инвалиден стол за дете, пособия за деца с проблеми с двигателната активност“, разказва София Иванова. През миналата година „Милосърдие“ събираше капачки за дете, което е с комплекс от тежки заболявания.

„Гледаме по всякакъв начин да се събират средства за лечението на деца. Знаем, че усилията ни отиват за добра кауза. А и така възпитаваме децата да не хвърлят, а да събират. Има големи бутилки в коридорите, всяко дете, което се връща от павилиона в междучасието, хвърля в тях капачката от бутилката, която носи. Дребните неща правят големите промени“, казва София Иванова./Марица.бг.