Момчиловци събра стотици на зрелищен Тодоровден с коне и носии (снимки)

Шефката на Здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова облече родопска носия за кушията

Родопското село Момчиловци събра днес стотици на Тодоровден за зрелищните си кушии, съпроводени за трета година и с конкурс за народни носии.

Тържеството на конския Великден започна след празничната Света литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ с фолклорна китка от самодейците от НЧ „Светлина – 1925“ и празнични слова, като от сцената в родопски носии поздравиха множеството и имениците депутатката д-р Даниела Дариткова, зам.-кметицата на Смолян Мариана Цекова и кметицата на Момчиловци Сийка Суркова.

След това започна атрактивния парад на конете, предвождан от иконата на Свети Теодор, трибагреници и гайди.

Проведоха се конкурси за бърз кон, майсторска езда, силен кон – теглене на трупи, тежък кон, красив кон, атрактивен коняр и др. В надпреварите участваха 15 коня.

Класацията при надпреварите с коне при децата оглави Томи Алексиев, на второ място се нареди Мария Влайкова, а на трето – Мариян Куцев.

При надпреварите с коне между дамите първа стана за втора година Мария Влайкова, втора е Десислава Стоянова, а трета – Ивона Георгиева.

В мъжката надпревара с конете първенец стана Валентин Падалов, който получи и купата на кушията, на второ място е Мариян Куцев.

В конкурса за най-тежък кон безапелационно първенец стана тежкия 614-килограмовият кон на Милен Кехайов от Конната база в съседното село Левочево.

Кушиите бяха белязани от пищно дефиле в народни носии, в което участваха от малчугани до пенсионери, последвано от конкурс за семейство в носии, мъжка, женска и детска носия.

Празникът на селото с най-много именици на Тодоровден в региона продължава с народно веселие, а мераклиите могат да се снимат на кон или в каручка в специален фото кът.

„С кушиите и носиите показваме любовта си към българското и родното място“, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова.