Дядо Николай раздаде курбан против войната по пътищата/галерия/

Пловдивският митрополит Николай раздаде курбан и икони на Света Богородица на пътуващите по пътя Смолян – Пловдив днес. Владиката освети месото и призова шофьорите в цялата страна да не водят война по пътищата, на каквато сме свидетели всеки ден.Той отслужи богослужението с 10 свещеника от Пловдивска и Смолянска духовна околия пред курбана, който бе сготвен в 7 казана на разклона за чепеларското село Забърдо. Инициативата за курбана е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков и се провежда за 13-та поредна година веднага след Коледа.
Курбан раздадоха както владиката, така и областните управители на Смолян и Пловдив Недялко Славов и Здравко Димитров, кметът на община Чепеларе Славка Чакъров, председателят на ОбС Чепеларе Росица Черпокова и Алекси Кисяков – секретар на Държавната обществена комисия при МВР. Събитието почетоха също шефовете на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив Николай Димов и Атанас Илков, шефовете на пътните управления в Пловдив и Смолян, инж. Койчо Русев – председател на Националната транспортна камара и др.
„Помогни на всички пътуващи с твоята благодат, успешно и багополучно да преодолеят всяко затруднение и опасност, да постигнат всичките си добри намерения. Имаме обещанието на Господа, вярвайте че каквото и да поискате в мое име, ще ви бъде дадено. Всички тук сме се събрали днес да потърсим Божията закрила, Божията милост за всички, които пътуват. Възлюбени, животът е велик дар и благословение за всеки един от нас и ние трябва да бъдем особено внимателни, не трябва да допускаме да бъде отнеман с лекота животът, лекота на която, уви, сме свидетели всеки ден. Ценността на живота няма аналог в цялата йерархия на човешките ценности. Животът на всеки от нас и на цялото творение е плод на безпределната Божия любов, поради която Бог сътвори света. И затова не може да бъде безрасъдно прекъсван от никого. Ето защо в този ден отправяме молитва към Бога да благослови Господ да се спре тази необявена, но всекидневно водена война по нашите пътища. Призоваваме всички към разумно и отговорно отнасяне към безценния дар на живота, към мъдрост, благоразумение, така щото с Божията помощ и с нашите общи усилия тази обща война по пътищата да се прекрати, и да можем да живеем в мир със себе си и с нашите ближни“, каза владиката.

„Курбанът ни е национален, благодарим на владиката за голяма почест към нашата инициатива тази година. Целта е да има по-малко жертви по пътищата на България, по-малко катастрофи. Толкова много намаляхме в Родопите, много хора отидоха в чужбина. И въпреки, че сме намалели, катастрофите не намаляват. Трябва да сме културни на пътя и да се съобразяваме с движението и обстановката. Затова го правим, да напомним на хората да бъдат отговорни зад волана и да се помолим за по-малко трагедии по пътищата“, каза Черпоков.

С двамата областни управители и владиката кметът на Забърдо ще направи тефтерчета и химикалки „Внимавай!“ за пътната безопасност на малчуганите. Те ще бъдат раздавани на децата в двете области, съобщи Черпоков.

„Хората смятат, че на тях няма да се случи, надценяват се и подценяват условията на пътя, а всеки ден виждаме как живота на някого се обръща. Трябва винаги да помним, че не знаем достатъчно за пътните условия и да бъдем внимателни“, коментира пред медиите Кисяков.
„Искам да поздравя колегата Здравко Димитров за това, че тази година е носител на престижната награда на Асоциацията за пътна безопаност, която е достатъчно показателна за последователните му усилия в тази посока. Аз съм носител на наградата миналата година. И се радвам, че именно днес, двамата, на този натоварен път, свързващ двете области ще раздадем от осветената трапеза и най-вече, че ще дадем знак за по-смирено поведение, за по-малко агресия на пътя“, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.
„Дори идвайки насам една или две коли ни изпревариха, съвсем неразумно бих казал, така че всеки един от нас всеки ден се сблъсква с неразумни шофьори, хора, които бързат, които за 5 минути са готови да жертват своя живот и живота на другите. Затова начинанието е важно“, каза областният управител на Пловдив Здравко Димитров
За курбана бяха заклани две телета – общо 800 кг. Животните се отглеждаха цяла година в Бачковския манастир, за да е свято месото. Те са купени с 4000 лева дарение от бизнесмена Петко Ангелов, който има транспортна фирма в Пловдив. Курбанът бе сготвен до разклона за село Забърдо при Скулптурата на родопското гостоприемство. Той бе осветен и раздаден на всички пътници и шофьори като се спираха всички преминаващи автомобили, бусове и автобуси. Раздадени бяха и 700 ключодържателя с икона на Света Богородица. На децата, които са в автомобилите, също ще бъдат раздадени подаръци, за да им се заостри вниманието като пресичат зебрите, каза Черпоков.