Повече за случая с Емил Пашов и комшиите

 

Общински служител преспа в ареста, след като блокира с колата си на улица свои колеги от общинската администрация в Смолян и ритна полицай. 54-годишният Емил Пашов бе задържан за 24 часа, след като се обадил сам да извика полицията за протеста си срещу незаконна дървена постройка на комшии. Случката става преди обяд във вторник на улица „Иван Георгиев – Комитата“ в Смолян. Трима общински служители – две жени и един мъж отишли на мястото да връчат констативен протокол за неизпълнение на съдебно решение, с което общината дава срок на пенсионерката Сирма Сиракова и дъщеря й Савка да премахнат до другия четвъртък сами незаконния си обор.

Комшията, който работи като оперативен дежурен в община Смолян, очаквал същия ден да почне реалното премахване на обора, от който от години страдал, тъй като фекалиите от него се стичали по улица край имота му. И се вбесил като разбрал, че няма да събарят същият ден, а само връчват съдебно решение със срок. Той блокирал общинските служители на улицата като паркирал перпендикулярно колата си на платното и сложил надпис на лист, че протестира, настоявайки моментално да бъде съборен обора. Пашов се обадил и на полицията, но се възпротивил и на дошлите на мястото полицаи, дърпал, бутал, одраскал дясната ръка и нанесъл удар с левия крак в областта на бедрото на един от полицейските служители, съобщиха от полицията. Срещу него е повдигнато обвинение за хулиганство, казаха от прокуратурата.

Мъжът от години настоявал с жалби да се премахне незаконния обор, в който двете жени, едната от които е инвалид, отглеждат крава, теле и юница. „От години има проблем с тази незаконна постройка, от която се стичат фекалии по улицата между къщите. И от години им се правят предписания, а в същото време беше мъничка постройка, но вместо да я премахнат, те я разшириха. Макар и да са в нарушение, не може общинските служители да прескочат процедурата. Първата заповед за премахването на постройката падна процесуално, точно заради неизпълнение на процедурата, сега вече процедурата е спазена и е приключила докрай – има решение от ВАС за премахването й. Общинските служители са отишли на място, за да констатират, че не се изпълнява съдебното решение. След като изтече срока, общината трябва да наеме фирма и да премахне постройката с полиция, ако семейството не направи това само“, каза ресорният за строителството зам.-кмет на Смолян Марияна Цекова.