Архимандрит Висарион ще донесе божествения пламък

Архимандрит Висарион ще донесе божествения пламък днес, на Велика събота, и ще го раздаде на свещениците от духовната околия, съобщиха от архиерейското наместничество. И тази година Благодатният огън, който слиза от небето на Възкресение Христово в Йерусалим, ще гори във всички храмове на Смолянска духовна околия.От нетварната светлина ще запалят свещичките си всички православни християни на Великден.
Днес, на Велика събота архимандрит Висарион ще посрещне делегацията на Светия синод, водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивдивския митрополит Николай на летище Пловдив в 19.30 ч. Вземайки частица от божествения пламък, донесен от Божи гроб в Ерусалим, Негово Високопреподобие ще отпътува за Смолян.Духовният водач на Родопите ще спре в Хвойна, Чепеларе и в Пампорово, където ще предаде огъня на свещениците от Хвойна, Чепеларе, Девин, Момчиловци и Широка лъка. Планирано е това да стане около 22.00 часа на Велика събота. След това архимандритът ще пристигне в Смолян, където пред храм „Св. Висарион Смоленски” ще даде от божествения огън на свещениците от Смолян, а оттам те ще го разнесат в храмовете. На Възкресение Христово от благодатната светлина ще запалят всички миряни в църквите на духовната околия.
В продължение на близо 2000 години Бог по своята милост изпраща именно този Благодатен огън, който е едно велико чудо и проява на Божията милост и любов към всички нас човеците, който слиза на този ден, за да бъде раздаден на всички вярващи, събрани там, за да посрещнат Възкресение Христово, допълва архимандрит Висарион.