Пампорово с лифт карти на миналогодишните цени

Миналогодишните цени на лифт картите се запазват в Пампорово. 50 лева ще бъде еднодневната лифт карта за предстоящия зимен сезон. Това обяви на пресконференция в курорта шефа на „Пампорово“АД Мариан Беляков, управляващ лифтовете и 37 км писти в курорта, както и два основни хотели.

Полудневната карта ще струва 37 лв, еднократната – за отиване и връщане на едно съоръжение – е 12 лв. Двудневна карта е 97 лв.,  карта за три дни е 141 лв. Новост е карта за осветената нощна писта, дълга 1200 м. Тя ще е безплатна за закупилите дневна карта, а иначе цената и е 18 лв. Осветената писта Стената, вече  има прожектори от заведението „Златния Орел“ при кула Снежанка до плаца на „Студенец“. По нея ще могат да се карат ски и сноуборд, като за целта се отваря и специален ски гардероб.
„За първи път в България пропуски за лифта ще се продават от 4 картомата с дебитни и депозитни карти. Машините, които наподобяват банкоматите, ще се монтират в центъра на курорта и на трите начални станции на лифтовете“, обяви Диян Станчев, прокурист на СSIF, част от която е „Пампорово“АД.  Вложенията в обработката на пистите, указателни табели, предпазни мрежи/които вече стават с дължина 2 км/, подобрения в инфраструктурата и дейности за тази година са за 1 млн.лв., отбеляза Станчев. В курорта 90 оръдия за сняг, 20 от които нови, ще заснежават 14 км писти. Монтират се монитори с камери от ски пистите в лоби баровете. „Българите започват да се връщат, много хора бяха доволни от дебелия сняг предишния зимен сезон и този сезон очакваме още повече българи на пистите. Пампорово с полегатите си склонове и ски училището, което получи световна награда тази година, е привлекателно за семейни почивки, тъй като е подходящо за малки деца, начинаещи. Ще предлагаме и повече атракции за младите хора“, казаха от ръководството на „Пампорово“АД.
За първи път тази година в родопския курорт ще има групи от Полша и Молдова. Очаква се и ръст на традиционните пазари, като британския, руския, европейските и балкански държави. Тази зима чартърите с чужденци ще кацат основно на летище Пловдив. Хотелиерите от Пампорово до началото на зимния сезон ще участват в борси в почти всички съседни държави. За откриването на сезона ще бъдат поканени ски федерациите на съседните ни държави.
„В Пампорово за първи път  ще има и ски-полиция“, добави Станчев. Тя ще е от редови полицаи и представители от кампанията, която ще бди за реда по пистите от пияни или дрогирани скиори. Мобилни постове от ски-полицията ще следи и как се паркира на уязвимите места из курорта.

Целта на ски патрулите ще бъде да следят за безопасността на скиорите по пистите, недопускането на инциденти и каране на ски по опасни участъци. Редовите екипи ще следят и за недопускането на пияни туристи, които са агресивни и могат да причинят инциденти, като такива ще бъдат връщани. С цел сигурност на посетителите тази зима в курорта ще бъде разположен и допълнителен мобилен пост на полицията, който ще се намира в района на бившата автогара и така вече в курорта ще има два поста.

На всяка писта са поставени нови информационни табели, които ще дават информация на скиорите за сложността на трасето, къде се намира и каква е неговата денивилация, както и доколко е обезопасено.  Беляков подчерта, че е закупено и ново оборудване за ски гардеробите на дружеството. За да се привлекат младите хора в Пампорово, се планира да има автобуси от Пловдив и Смолян, които да качват групи за нощни спускания, като в офертата ще е включена и дискотека, а след това автобусите ще ги връщат в града, за да се избегне опасността да шофират пияни. Тази зима в курорта готвят много и различни състезания.

Водят се преговори и в Пампорово да се провеждат състезания от Европейската купа, като за тази цел предстои в следващите две седмици инспекция от ФИС. Желанието е кръг от шампионата да има в Пампорово още през 2012 г. Последно такъв старт в родопския курорт е имало през 1984 г. По традиция от 10 до 13 март ще се проведе състезанието за купа „Пампорово”, като се предвижат и други стартове. И тази зима сноубордистите ще могат да разчитат на модерно съоръжение за спускане и атрактивни скокове, което стана притегателно миналия сезон.

На пистите хората ще могат да се хранят от тази зима на сравнително ниски цени в напълно осъвремененото и модернизирано заведение – столова „Златният Орел“ до кула Снежанка. В него ще се предлага вече възможността и за провеждането на семейни мероприятия – сватби, кръщенета, чествания и купони на дошлите за тиймбилдинг. В пакетните почивки, които се предлагат, от тази зима ще е включено и хранене на пистата, за улеснение на туристите.

За първи път за този сезон има обединение на основните хотели в курорта по отношение на рекламата, каза още новият изпълнителен директор и добави, че е издадена нова брошура на четири езика. Курортът е представен на най-големите туристически борси, като в Румъния в рамките на две седмици Пампорово е рекламирано и в метрото, с видеоклипове. Това води до извода за предстоящ добър сезон, а освен чужденците, записванията за 8 декември показват и добри очаквания на българския пазар, отбеляза Беляков. Вече са пълни за  предстоящия студентски празник два от  най-големите хотели в Пампорово, където е капарирано почти на  100%.

Разработва се нов туристически продукт между Пампорово и курортите по Бяло море в Гърция, съобщи още Беляков. Продуктът предлага комбинирана почивка на планина и на море.  Гръцкият пазар е сред приоритетите на Пампорово и се очаква да има голям интерес към смесения туристически продукт. Работи се и по още 5 летни пакета, насочени към туризма и обхващащи с туристически посещения историческите обекти от Асеновград до Кърджали, църквите и манастирите в Родопите, пътят на млякото в Родопите и др.

Смолян прес