В Смилян ще тестват токсичен газ при пушачите

В акцията на РЗИ желаещите могат да узнаят също кръвното си налягане, теглото си и своя Индекс на телесната маса

По случай наближаващия Световен ден без тютюнопушене – 31 май, експерти от Регионалната здравна инспекция ще измерват безплатно нивото на въглероден оксид в издишания въздух при пушачите. Акцията ще се проведе на 14 май (вторник) от 15:30 ч. до 18:30 ч. в центъра на село Смилян, в градинката пред читалището. Съдържанието на въглероден оксид и съответстващото ниво на веществото въглеоксихемоглобин в кръвта на пушача са показател, който онагледява навиците за пушене и степента на зависимост от цигарите, и дава възможност изследваният да усили мотивацията си да спре употребата им.

Посетителите ще имат възможност да измерят артериалното налягане и теглото си, и да научат своя Индекс на телесна маса във връзка със 17 май и 19 май, които отбелязваме съответно като Световен ден за борба с хипертонията и Европейски ден за борба със затлъстяването.

Специалистите по профилактика на болестите ще разпространяват печатни материали за насърчаване на избора на здравословен живот и информация за контакт с Консултативния кабинет за отказване на цигарите. Кабинетът работи безплатно в РЗИ по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести с предварително записване на тел. 0301/ 58930.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ – СМОЛЯН