Стотици се събират в Златоград на чевермета и гайди СНИМКИ

Стотици са гостите на Златоград, които днес ще участват в празника на златоградското чеверме. Гастрономическото тържество се провежда за 13-та поредна година и събира всички почитатели на фолклора, на вкусната храна и красивата природа. 100 са чеверметата, които майсторите завъртяха за празника тази година. Дефилето с готовата вкусотия водят над 100 каба гайди.
Програмата започва официално днес от 10 часа сутринта с представяне на чевермеджии и изпълнители от самодейни състави от района, които приобщават към автентичната родопска атмосфера новодошлите в градския парк.

От 11:00 ч е тържественото откриване на Празника на златоградското чеверме със „101 каба гайди“ на площада в града. След това на сцената ще може да се видят спектакъл на фолклорен ансамбъл „Странджа“ от гр. Бургас, ще има концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопските танцьори и ще се извие голямородопско  хоро с оркестър „Евридика“ – Смолян. След това сцената ще бъде център за фолклорен концерт на самодейни състави към ОНЧ „Просвета – 1908“ гр. Златоград, НЧ „Прогрес – 1939“ с. Старцево, НЧ „Искра – 1997“ с. Долен и НЧ „Орфей – 1947“ с. Ерма река.

Веселието ще продължи с концерт на Райна и мъжка фолклорна група „Годлево“, а след тях за настроението на гостите ще се погрижи оркестър „Калофер“.

На 12 май от 11:00 часа ще има Народно веселие с оркестър „ПИМ – Тинчо Севдалинов“ отново на площада в Златоград.